8.
Herstel Dichtbij (Oranje Fonds & MIND)
Met steun van het Herstel Dichtbij-programma van het Oranje Fonds en MIND richten ons zich op het bevorderen van cultuur sensitieve zelfregie en herstel. Het doel is om discriminatie en gezondheidsverschillen bespreekbaar te maken, en diverse normen en gedragspatronen onder de loep te nemen. Je moet elkaar eerste begrijpen om van elkaar te leren en support te bieden bij herstel.

Onze doelen

Er is nog veel onbewuste onbekwaamheid als het gaat om het begrijpen en verwoorden van psychisch lijden. Mensen kunnen hier veel verschillende betekenissen aan geven, vaak cultureel bepaald. In de praktijk zien we helaas een sterke dominantie van de “eigen cultuur” en weinig begrip van andere culturen. Iedereen bedoelt het goed, maar handelt vanuit het eigen (beperkte) kader ten aanzien van mentale gezondheid. Vaak zonder zich voldoende bewust te zijn van de negatieve effecten voor mensen die een andere dan gangbare visie op psychisch lijden hebben.

Vanuit het Herstel Dichtbij-programma streven wij ernaar om zowel kennis als vaardigheden te verbeteren met betrekking tot de diversiteit aan culturele waarden rondom psychisch lijden en herstelmogelijkheden.

Concrete doelen voor 2023

Handboek Cultuur sensitieve Zelfregie en Herstel:

Eerste concept schrijven.

Casusboek:

Eerste concept casusboek met praktijkvoorbeelden.

Training diversiteit sensitieve zelfregie en herstel:

eerste concept ontwikkelen, pilots draaien.

Om deze doelen te bereiken, hebben we de volgende stappen ondernomen:

Onze resultaten

Ondanks uitdagingen zoals ziekte van medewerkers, hebben we kleine stappen kunnen zetten.

Vervolg verzamelen van relevante informatie bij interne medewerkers, doelgroep, externen, en kenniscentra.

Verzamelen van alle relevante informatie aangaande het ondersteunen van mensen met een psychische kwetsbaarheid en een migratieachtergrond bij de doelgroep.

Vervolg literatuuronderzoek over de doelgroep, problematiek en epistemische onrechtvaardigheid.

Structureren van informatie voor een systematische ondersteuningsmethode (toolbox).

Uitvoeren van meerdere workshops cultuur sensitieve zelfregie en herstel

Onze effecten

Het programma heeft bijgedragen aan het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van cultuur sensitieve zelfregie en herstel. De effecten variëren per fase van leerontwikkeling volgens Maslow:

Onbewust onbekwaam:

Het grootste effect is het bespreekbaar maken van cultuurverschillen (en tevens het moeilijkste duurzaam te bereiken)

Bewust onbekwaam:

Mensen worden geïnformeerd en staan open voor aanpassing, waarbij humor en creativiteit erg behulpzaam is.

Bewust bekwaam:

De effecten van ervaringsdeskundigen zijn groot, zij fungeren als rolmodellen en inspireren anderen.

Onze impact

Het bewustzijn van cultuur sensitieve zelfregie en herstel bevordert tevens de bewustwording van discriminatie. Bewustwording zowel op individueel als op institutioneel niveau binnen zorg en welzijn.

Het bespreekbaar maken van gezondheidsverschillen is een middel om het bewustzijn te vergroten van de diversiteit van het ervaren van psychische lijden en de betekenis die mensen eraan kunnen geven.

Het programma toont aan dat vanuit diversiteit samenwerken aan mentaal herstel effectief is, ongeacht culturele achtergrond. De weg naar mentaal herstel is een weg met veel verschillende (interculturele) interpretaties, methodes en vooral een die zich kenmerkt door gelijkwaardigheid en wederkerigheid.