4.
Herstelverhaal
Herstelverhalen zijn krachtige instrumenten voor persoonlijke groei, inspiratie en bevordering van maatschappelijke acceptatie van mensen met psychische klachten. Het proces van verwoorden, verbeelden en delen van deze verhalen biedt zowel individuele als collectieve voordelen. Herstelverhalen bieden een nieuw perspectief op die dingen die iemand zijn overkomen.

Onze doelen

Herstelverhalen dienen als krachtbronnen voor persoonlijke ontwikkeling en inspiratie, en bevorderen de acceptatie van mensen met psychische klachten. Deze verhalen tonen psychisch lijden als een dynamisch proces van herstel en persoonlijke groei. Herstelverhalen bieden ruimte aan reflectie en dialoog.

Concrete doelen voor 2023

Informeren van 60 inwoners over de meerwaarde van het (her)schrijven van je herstelverhaal.

40 deelnemers aan het Herstelverhaal programma, met 70% dat het programma aaneengesloten doorloopt, 20% met pauzes, en 10% dat het programma niet geschikt vindt.

Onze resultaten in 2023

Meer dan 60 inwoners geïnformeerd over Herstelverhaal op verschillende manieren en vanuit verschillende kanalen.

32 mensen hebben deelgenomen aan het Herstelverhaal, waarvan 27 het programma in eigen tempo hebben afgerond.

Ontwikkeling van een nieuwe formule: "Herstelverhaal in beeld en woord", succesvol getest in pilots.

Ervaringen van deelnemers Herstelverhaal

Door het Herstelverhaal weet ik beter wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil en daar durf ik steeds meer voor op te komen.

Het Herstelverhaal maakte mij duidelijker welke dingen ik moet blijven doen om mij gelukkig te voelen. Het belang van het houden van verbinding met mijn omgeving. Dat mijn ervaringen niet alleen maar naar en ingrijpend waren maar voor mij ook een bron zijn van waaruit ik anderen kan steunen.

Ervaringen deelnemers Herstelverhaal in beeld en woord

Ik heb geleerd om beter de balans in te zien tussen de shit van vroeger en de persoon die ik nu ben met mijn dromen.
Ik ben niet goed in taal, deze cursus hielp mij om mijn verhaal op creatieve wijze te delen.

Onze effecten

Persoonlijke Reflectie:

Schrijven van herstelverhalen bevordert diepe introspectie, verwerking van emoties en het leren van lessen uit ervaringen.

Persoonlijke Groei:

Helpt mensen met psychisch lijden zichzelf te accepteren, hun kracht te erkennen en hun zelfvertrouwen te vergroten.

Verbinding met Anderen:

Delen van verhalen leidt tot verbondenheid, verhoogt bewustzijn over mentale gezondheid en stimuleert stigma’s te doorbreken.

Onze impact

Mensen met ervaringen van psychische ontwrichting voelen zich vaak weinig gehoord, gezien en begrepen.

Herstelverhalen biedt een platform om het persoonlijke levensverhaal in eigen woorden te formuleren en zo te kunnen delen met anderen.

Het schrijven van herstelverhalen vergroot bewustzijn van eigen kracht en vaardigheden, en inzicht in effectieve hulpbronnen, wat het vermogen tot zelfregie vergroot.

Door het delen van verschillende ervaringen van herstel creëren we een inclusieve gemeenschap waar iedereen zich gezien en gehoord voelt.