7.
Zelfregie en Herstel (gemeente De Bilt)
Gestart in De Bilt in 2023! Een mooie kans om ook voor de inwoners in De Bilt met psychische klachten en uitdagingen herstelactiviteiten te kunnen organiseren. Wij faciliteren ruimte om te experimenteren wat voor een ieder werkt bij mentaal herstel. Gelijkwaardigheid en wederkerigheid en zorgen ervoor dat ook zij zich weer gezien en gehoord voelen.

Onze doelen

Het Steunpunt Zelfregie en Herstel in De Bilt zet zich in voor laagdrempelige ondersteuning en herstel.

Onze primaire doelen omvatten:

Inloopactiviteiten:

Laagdrempelig in gesprek gaan over psychische klachten en ondersteunen bij herstel.

Herstelgerichte cursussen/trainingen:

Faciliteren van diverse zelfregie- en herstelcursussen

Samenwerking met aanpalende organisaties:

Verbinden met instanties zoals huisartsenzorg, welzijn en GGZ-instellingen.

Daarnaast hebben wij als langer termijn doel het opzetten van een respijthuis voor mensen met psychische uitdagingen waar iemand diverse herstelactiviteiten kan volgen begeleid door peer supporters.

Onze resultaten

Het opstarten van een nieuw initiatief vraagt tijd, inzet en vertrouwen. Hoewel er positief werd gereageerd door samenwerkende organisaties, kostte het tijd om met elkaar de ‘stap naar voren’ te maken. De huisartsenzorg hebben behoefte aan zekerheid, is er wel structurele financiering voor een zelfregie en herstel organisatie? Inwoners zijn veelal onbekend met een breed scala aan herstelactiviteiten bij psychische klachten. Collega organisaties zijn enthousiast over onze toegevoegde waarde, maar nieuwe samenwerking vraagt tijd en geduld.
Dit is kenmerkend voor de beweging ‘naar voren’ naar meer zelfregie, naar minder problematiseren en medicaliseren en meer laagdrempelig support ter ondersteuning van herstel. Het seizoen waar de zaadjes worden gepland is meestal anders dan het seizoen waar de bloemen bloeien!

Onze effecten

Het enthousiasme van de medewerkers werd af en toe afgewisseld met gevoelens van frustratie: waarom gaat het zo langzaam? Het effect daarvan is dat we hebben gereflecteerd waar we het beste op kunnen inzetten. Basis hiervoor zijn de principes van een lerende organisatie (Peter Senge).
Wij zijn gaan inzetten op het creëren van een cultuur waarin onbewuste overtuigingen expliciet en bespreekbaar kunnen worden gemaakt. We stimuleren de bewustwording van en het uitdagen van aannames en opvattingen die ons denken en handelen beïnvloeden.

Onze impact

Het Steunpunt Zelfregie en Herstel draagt bij aan het opbouwen van een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten, zoals beschreven in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dit netwerk zorgt ervoor dat iedere inwoner, vooral degenen met ernstige psychische kwetsbaarheid, nabij en laagdrempelig de juiste ondersteuning kan vinden.

Samen bouwen we aan een veerkrachtig en inclusief De Bilt, waar iedereen de kans krijgt om zelfregie te kunnen voeren over het mentaal herstel.